Fördrink helst i hemmet
Yngre och stockholmare tar sig gärna en drink före maten hemma, visar en undersökning från Martini. Stefano Catenacci på Operakällaren bjuder på tilltugg.
Undersökningen genomfördes under februari månad och baseras på intervjuer med 1 000 personer i hela landet. Här är några av resultaten:
- I genomsnitt en tredjedel av svenskarna dricker fördrink en gång i månaden eller oftare, i Stockholm är siffran 42 procent och bland ungdomar 52 procent
- De flesta vill dricka fördrink hos vänner eller hemma
- Mer än hälften av kvinnorna och de i yngre medelåldern vill dricka fördrink hos vännerna
- En fördrink ska vara god och enkel att göra
- Yngre bryr sig mer om att fördrinken är snygg än vad äldre gör
- Många, 38 procent, skulle gärna ta en fördrink med Kronprinsessan Victoria medan 24 procent hellre väljer Zlatan Ibrahimovic
Martini bedömer att det blir allt vanligare att dricka fördrink. Det kräver tilltugg. Här tipsar Stefano Catenacci, kökschef på Operakällaren, om två trevliga sådana.
Grissini med sardelldipp
Ingredienser:
5 st sardellfiléer
6 st soltorkade tomater
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
2 msk olivolja
Grissinipinnar, gärna smaksatta med rosmarin
salt
vitpeppar
Gör såhär:
Hacka sardeller och tomater, blanda med yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Fördela i fyra skålar, ringla lite olivolja över yoghurten och servera med grissinipinnarna.
Taleggio med jordgubbsmelon
Ingredienser:
4 skivor taleggioost
2 st rondeller av cantaloupemelon, cirka 4 mm tjocka och 5 cm i diameter
jordgubbsmarmelad
balsamicosirap
rivna rädisor
krasse
Gör såhär:
Lägg melonskivorna på en tallrik, därefter osten. Klicka på en tsk jordgubbsmarmelad, ett par droppar balsamicosirap och garnera med krasse.