23948sdkhjf

Prisade skånebor

Choklad, sparris och allergenfria jordgubbar. Den 18 april delar Skåneländska Gastronomiska Akademien ut sina årliga priser, diplom och stipendier.

Totalt 18 gastronomiskt förtjänstfulla personer eller företag belönas. Däribland kocken Karl Bengtsson på restaurang Gastro i Helsingborg får akademiens och Sveriges Bästa Bords Mårtenspris med motiveringen »för kokkonst av högsta klass och framgångsrik pedagogiska gärning«. Bertil Göranssons minnesdiplom går till Håkan Nilsson på företaget vinkonsult.com för »mycket framgångsrik verksamhet som vininspiratör och kunskapsförmedlare«. Akademiens diplom går i år till Maria Escalante på Les Trois Roses Chocolaterie i Malmö, Karin von Schenck och Robert Nilsson som driver firman Österlensparris på Sparrisgården i Skillinge, Lars och Christina Anderberg på Vilhelmsdals Gårdsmejeri i Vranarp samt Birgitta och Claes Alwén som föder upp ekologisk kyckling på Bosarps gård i Blentarp.Det stora forskningspriset på 100 000 kronor i samarbete med Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta går till Rikard Alm, fil dr i biokemi på kemiska institutionen vid Lunds universitet för »metoder att upptäcka allergener i jordgubbar«.Samtliga utmärkelser delas ut i samband med Skåneländska Gastronomiska Akademiens årsfest den 18 april på Grand Hotel i Lund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062