Prisade skånebor
Choklad, sparris och allergenfria jordgubbar. Den 18 april delar Skåneländska Gastronomiska Akademien ut sina årliga priser, diplom och stipendier.
Akademiens diplom går i år till Maria Escalante på Les Trois Roses Chocolaterie i Malmö, Karin von Schenck och Robert Nilsson som driver firman Österlensparris på Sparrisgården i Skillinge, Lars och Christina Anderberg på Vilhelmsdals Gårdsmejeri i Vranarp samt Birgitta och Claes Alwén som föder upp ekologisk kyckling på Bosarps gård i Blentarp.
Det stora forskningspriset på 100 000 kronor i samarbete med Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta går till Rikard Alm, fil dr i biokemi på kemiska institutionen vid Lunds universitet för »metoder att upptäcka allergener i jordgubbar«.
Samtliga utmärkelser delas ut i samband med Skåneländska Gastronomiska Akademiens årsfest den 18 april på Grand Hotel i Lund.