23948sdkhjf

Rund italienare fyller 40

I år är det 40 år sedan Sveriges första pizzeria öppnade. Idag är pizzan närmast att betrakta som en svensk nationalrätt. Och snart bakas det pizza i en livsmedelsbutik nära dig.
Det var ingen förortskrog som serverade den första pizzan i Sverige. Nej, utan det var den kända krögaren Bengt Wedholm som efter en resa till Paris tog med sig idén om en italiensk pizzarestaurang, skriver Västervikstidningen. Dagen före julafton 1968 började han servera pizza på restaurang Östergök på fina Östermalm i Stockholm.
»Pizzan var ingen bakgårdsmat direkt, säger Richard Tellström, fil doktor i måltidsvetenskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan, till tidningen. Att äta pizza visade att man hade perspektiv utåt, man såg världen, man var någon.«

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Lantbrukarnas Riksförbund gick till och med ut och uppmanade svenskar att äta svenskt. Och i början av 1970-talet spådde många att pizzans glansdagar var över. Tvärtom. Däremot bleknade finkrogsstämpeln och en ny grupp i samhället tog makten över pizzan.
»Ungdomarna var en ny grupp med pengar, och eftersom pizzerian kom samtidigt som 68-revolten så kom den att stå för den nya människan som är modern och jämställd, som tar avstånd från finrestaurangen med linnedukarna och. Pizza var Che Guevara-mat på svenska«, fortsätter Richard Tellström.

Den obligatoriska pizzasalladen är en historia för sig.
»Vår pizzasallad är den ursprungliga coleslawen och kom till oss från Balkan i samband med råkosttrenden på 60- och 70-talet. Spårar man den ännu längre tillbaka har den rötter i 1600-talets Holland, där den hette koolsla. Precis som vår pizzasallad bestod den av vitkål som blandas med olja och inte majonnäs«.

Tävling höjer pizzastatus
Svenskarna har numera gjort pizzan helt till sin egen. Idag serveras den på såväl finkrogar som snabbmatsrestauranger och tack vare hälsotrenden har speciellt den senare kategorin börjat erbjuda mer nyttiga alternativ. Det är något som nordiska mästerskapen i pizza vill premiera. Tävlingen arrangerats av tidningen Fast Food och 2008 års upplaga går av stapeln den 22 april på Gastronord på Stockholmsmässan.

Regerande nordisk pizzamästare är Jonas Ahlström. Jonas är inte pizzabagare utan kock till yrket, Och det var kockkollegorna på restaurang Grill i Stockholm som anmälde honom, eftersom han tidigare under året hade tagit fram en mycket uppskattad förrättspizza. Det var under med den han tävlade med. Mästerpizzan Spacyo toppades bland annat med tomatsås, mozzarella, murklor, pinjenötter, ruccola och tryffelaioli.

Vahid bakar pizza i butik
Lagom till pizzajubileet återvänder svensk-iraniern Vahid Berenjian från Indien. För snart tjugo år sedan köpte han en liten pizzeria i Enköping, men sålde den några år senare för att förverkliga drömmen om en svensk pizzakedja. Då var marknaden inte mogen, speciellt inte för driftsformen franchising, så Vahid bestämde sig för att söka lyckan i Indien istället.

Idag är snabbmatskedjan US Pizza ett växande imperium, skriver Dagens Nyheter. Nu ska US Pizzas helt nya koncept pizzabakning i butik lanseras utomlands, bland annat i Sverige. Så fort ett avtal blir klart med en svensk butikskedja kommer pizzabagare att flytta in och baka på beställning. Betalning sker som vanligt i kassan.

Källor: VästerviksTidningen, Gefle Dagblad, Dagens Nyheter
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062