Vitlöksgös gav ung kockvinst
Tolv unga kockar gjorde upp i finalen av Årets unga kock eller ”Concours du Meilleur Commis Rôtisseur” som är tävlingens internationella namn. Deltagarnas uppgift var att utifrån en hemlig råvarukorg skapa en trerättersmiddag för fyra personer. Korgen visade sig innehålla gös, pilgrimsmusslor, skinkstek, kyckling samt olika sorters frukter och grönsaker. Resultatet i vinnaren Petter Kosjanovs händer blev en förrätt med rimmad pilgrimsmussla, blomkålscréme och morotsjuice, vitlöksspäckad och stekt gös, rotsellericréme, rotfrukter och brynt smörhollandaise till varmrätt och en chokladbavaroise med inkokt päron, passionsfrukt och krisp som dessert. En meny som fick omdömet ”klassisk och modern med ett bra helhetstänkande och en toppad dessert” av juryn.Året unga kock är öppen för kockar upp till 27 år och arrangerades för trettioandra året i rad av den gastronomiska föreningen för proffs och amatörer, Chaîne des Rôtisseurs. Förra året segrade Jesper Bogren från Sjömagasinet i Göteborg i den internationella finalen som då gick i Frankfurt. I september vet vi om Petter Kosjanov lyckas med att upprepa bedriften i årets världsfinal, denna gång i Paris.