23948sdkhjf

Kockarnas marknad i år

Sadla om till kock, kokerska eller konditor. För det är inom restaurangbranschen som jobben kommer att finnas under 2008, enligt Arbetsförmedlingen.
Den blomstrande tid som har varit för hotell- och restaurangnäringen de senaste åren sätter tydliga spår i den senaste arbetsmarknadsstatistiken. Behovet av att rekrytera personal inom restaurang och service var rekordhögt under 2007 och arbetslösheten för alla yrken inom området gick ned. I rapporten ”Var finns jobben 2008?” bedömer Arbetsförmedlingen, Ams, att efterfrågan kvarstår under 2008, men att den kommer att dämpas.

Bristen på arbetskraft märks tydligast bland kockar och kokerskor. Ams tror också att behovet kommer att öka de kommande tio åren, med vissa regionala skillnader.

Servitörer, hovmästare samt köks- och restaurangbiträden går däremot en mindre god arbetsmarknad till mötes. Det beror bland annat på låga pensionsavgångar och att tillskottet på hovmästare och servitörer från andra länder kommer att vara stort.

Bagare och konditorer har varit eftertraktade på senare år, men på 5-10 års sikt lär speciellt bagarna få det tuffare. Förutom få pensionsavgångar beror det mycket på att bagerierna alltmer övergår till maskinell produktion. Detsamma gäller inom konditoryrket, men Ams gör ändå bedömningen att framtidsutsikterna för konditorerna blir något bättre.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063