23948sdkhjf

Jonas vår kock i VM

I fredags stod det klart att Jonas Lundgren från tvåstjärniga restaurang Bagatelle i Oslo blir Sveriges kämpe i matlagnings-VM, Bocuse d’Or, nästa år.

I finalen möttes Jonas Lundgren och Daniel Frick från restaurang Lux i Stockholm. Kampen pågick under flera timmar, men till slut var det Jonas som var vassast med sina två bidrag. Det ena var fiskrätten ”Smak av Norden 55°C”, en saltad och lättrökt laxfilé med dill, citronzest och koriander. Den andra rätten var egentligen fem, rättare sagt lamm på fem sätt, bland annat en lammsadelballotine med lardo och murklor.»Det känns fantastiskt att få representera Sverige i Lyon, både i


egenskap av kock, men även för min egen livsstil«, säger en lycklig


Jonas Lundgren, som menar att tävla i mat är en skola i utmaningar och


om livet.»Ja, för där handlar det ju också om att lära sig om att vinna och förlora«, säger han.Så vad kommer vinsten att innebära rent yrkesmässigt?»Det får vi se. Men det innebär ju en språngbräda till media bland annat... Och det är ju fint om man vill etablera ett eget ställe i framtiden.«Jonas Lundgren kommer urspurngligen från gamla Enskede i Stockholm, men har varit på resande fot runt stjärnkrogar världen över sedan 1997.»Nu är det många som vill ha tillbaks mig till Stockholm«, säger han.I slutet av juli åker Jonas Lundgren till Stavanger i Norge för att deltävla i Bocuse d’Or. Den stora världsfinalen i Bocuse d’Or avgörs sedan i januari 2009 i franska Lyon. Tvåan Daniel Frick kommer att tävla för Sverige i Nordic Challenge.Bakom den svenska uttagningen står Gastronomi Sverige som arbetar för att främja den svenska gastronomin genom att skapa möjligheter för svenska kockar att tävla och vinna i internationella och prestigefyllda tävlingar. Bocuse d’Or är företagets huvudsatsning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065