23948sdkhjf

Vegan vill äta odlat kött

Odlat kött kan stoppa växthuseffekten, menar veganen Ludvig Lundström, tidigare ordförande för Djurens Rätt. Nu startar han en kampanj för att öka intresset för köttodling.
Ludvig Lindström, numera ordförande för organisationen Charity International, menar att det är stört omöjligt att övertyga jordens befolkning om att sluta äta kött för klimatets skull. Lösningen heter istället köttodling.
»Jag tror att svensk köttindustri kan tjäna enormt på att ställa om till odling av kött då det finns både kostnadsmässiga, hälsomässiga, miljömässiga och djurskyddsmässiga fördelar«, säger han.

Om fem till tio år finns det odlade köttet i butik i form av köttfärs, tror Lindström, medan det kommer att dröja längre tid för kotletter och andra hela styckningsdetaljer. Enligt den amerikanska forskaren Jason Matheny skulle en enda stamcell räcka för att kunna odla ett årligt världsbehov av kött.

Nu pågår arbetet för fullt med att tillsammans med köttforskare ta fram riktlinjer för hur man ska få politiker, miljörörelsen och köttindustrin att inse möjligheterna med odlat kött som ett led i att reducera världens utsläpp av växthusgaser. Samtal har till exempel inletts med Världsnaturfonden, WWF, och Swedish Meats. Men på Swedish Meats är inställningen försiktig.
»Vi har inte tagit ställning till detta alls. Som jag förstår är det här fortfarande på det vetenskapliga planet och ett förverkligande ligger långt i framtiden«, säger Bertil Svenson, tillförordnad vd för Swedish Meats, till Dagens Industri.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062