23948sdkhjf

Bärkaffe ger sopberg

Trenden med bärbar mat och dryck anammas av allt fler. Med den följer ett växande avfallsberg, eftersom få väljer att återvinna sina lattemuggar och matboxar.
»De senaste tio, tolv åren har take-awaytrenden bara blivit starkare och starkare«, säger Martin Mevér, försäljningsansvarig på förpackningsföretaget Tingstad, till Dagens Nyheter.

Enligt Martin Mevér har försäljningen av livsmedelsförpackningar fördubblats flera gånger om det senaste decenniet. Och enligt statistisk över den svenska materialförbrukningen har mängden pappersförpackningar som kommer ut på marknaden ökat med 15 procent på fyra år, trots att flera sektorer effektiviserat sina förpackningar. Platsförpackningarna har ökat med 33 000 ton på sex år.

Men problemet är inte antalet förpackningar, menar John Strand vd för Förpacknings- och tidningsinsamlingen. Problemet är att en alldeles för stor del av förpackningarna hamnar i en vanlig papperskorg och bränns som vanligt avfall. För vem orkar söka upp en återvinningsstation?
»Vårt system för återvinning når inte den här typen av konsumtion. Förpackningarna kommer inte in på ett lika naturligt sätt som till exempel tidningar. Här har vi ett bekymmer«, säger han till tidningen.

»Ta med din lattemugg till jobbet eller något annat ställe där det går att återvinna den. Besöker du en kaffekedja, påpeka att de borde ha en särskild soptunna för pappmuggar«, tipsar John Strand.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063