Lag- och regeländringar 2008
Från och med 1 januari 2008 trädde minst 24 nya lagar och 278 förordningar i kraft. Här är några av de förändringar som berör hotell- och restaurangbranschen.
Förmånsvärdet för fri lunch
Det skattemässiga värdet av fri lunch höjs till 70 kronor, meddelar Skatteverket. Beloppet 70 kronor gäller också för fri middag. Fri frukost värderas till 35 kronor, medan helt fri kost – frukost, lunch och middag – är värd 175 kronor per dag.
Prisbasbelopp
Prisbasbeloppet (tidigare Basbeloppet) enligt lagen om allmän försäkring (1962:381) räknas fram på grundval av ändringar i det allmänna prisläget. Enligt gällande bestämmelser anges detta av utvecklingen av konsumentprisindex och fastställs för helt kalenderår. För 2008 anges prisbasbeloppet till 41 000 kronor.
Länsarbetsnämnden avskaffad
Arbetsförmedlingen (AF) har tagit över de uppgifter som tidigare har legat på Länsarbetsnämnden (LAN). Detta innebär att arbetsgivares varsel vid driftsinskränkning, som påverkar minst fem arbetstagare, numera ska göras till AF istället för till LAN.
Ändringar i kvalifikationstid vid vikariat
Enligt 5 § Lagen om anställningsskydd (LAS) gällde tidigare att om en arbetstagare hade varit anställd som vikarie i sammanlagt tre år under en femårsperiod övergick vikariatet automatiskt till en tillsvidareanställning. Från och med årsskiftet har denna kvalifikationstid ändrats från tre till två år. För vikariatsanställningar som ingåtts före den 1 januari 2008 gäller de äldre bestämmelserna.
Vid beräkning av kvalifikationstid, till exempel vid vikariatsanställningar som ingås från och med den 1 januari 2008, ska även tid som vikarie före den 1 januari 2008 räknas. Syftet med ändringen är att harmonisera reglerna för vikariat med reglerna för allmän visstidsanställning där kvalifikationstiden är två år.