Smart fisk- och skaldjursval
När fiskbeståndet i våra egna vatten minskar, ökar importen av fisk- och skaldjur. Problemet med utfiske förskjuts, något som Världsnaturfonden WWF förklarar närmare i guiden ”Fisk till middag?”.
»Vi flyttar egentligen bara problemet med utfiskning, svartfiske och bifångster till andra delar av världen. Det vi behöver är en tydlig märkning av fisk som gör det möjligt att spåra den från fiskebåten till butiken, oavsett var fisken kommer ifrån«, säger Lars Kristofersom, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
På guidens röda lista över de mest hotade arterna som säljs i Sverige finns bland annat torsk, blåfenad tonfisk, hajar och ål. Nya fiskar på listan är marulk och rödspätta. Sej, strömming, skarpsill, skrubbskädda, musslor och insjöfiskar som abborre och den miljömärkta Hjälmargösen går däremot att äta med gott samvete. Det gäller även miljömärkta Alaska Pollock och svensk hummer.