Ett trettiotal personer har insjuknat efter att ha ätit rökt korv i Skåne. Tolv personer har lagts in på intensiven och några av dem har behövt dialysbehandling. Det är den fruktade ehec bakterien som slagit till, en variant av e-kolibakterien som producerar ett bakteriegift, som kan ge allt från inget symptom alls till svåra komplikationer som kräver intensivvård.Till skillnad mot vanlig e-kolibakterien som kräver 1000-tals bakterier för att sprida smitta, krävs endast ett 10-tal ehec bakterier.Ehec är en bakterie som finns i nötkreatur och i vissa fall i gris. Enligt smittskyddsinstitutet är det en risk med rökta produkter eftersom man idag inte utför någon rökning, utan bara tillsättet aromer, någon direkt uppvärmning som dödar bakterier utsätts därmed inte produkterna för, i stället äter man i stort sätt rått kött, vilket är förödande om Ehec finns med i köttet. Jordbruksverket har dock ringat in smittan och misstänker att den kommer från någon av de 17 köttleverantörer som under vecka 37 levererade till charkuteriet.(RS)