Tioårsjubileum för Sveriges Bästa Bord
Sveriges Bästa Bord presenterades i förra veckan på Källhagens värdshus. Krögaren Stefan Holmström och pr-konsulten Gunnar Thörnqvist är männen bakom boken som omfattar nästan 200 restauranger. Nytt för i år är att man har valt att lista 14 guldkrogar som erbjuder det absolut bästa inom svensk gastronomi. Restaurangerna är bedömda utifrån ett helhetsperspektiv med tonvikt på matens kvalitet och smak. Förutom maten har även mottagandet, atmosfären och servicen bedömts. Juryn består av ett antal provätare med erfarenhet från både köks- och matsalsarbete. Nytt för i år är också kategorin Bra Luncher som man valt ut i samråd med Sveriges Kökschefers Förening. Village i Västerås utsågs vid samma tillställning till Årets Kulturkrog av tidningen Bon Appétit. Krogen drivs av en musikförening och har med många ideella drivkrafters hjälp en mycket spännande musikalisk repertoar. GastroMax 2000 delas ut till sista årsstuderande vid landets restaurangskolor. Stipendiet är på 25.000 kronor och tilldelades i år Jonatan Norberg från Härnösand. Jonatan har tidigare arbetat på bland annat Restaurang Apoteket i Härnösand och planerar att söka sig till New York efter studierna.