Det blev Markus Aujalay från Operakällaren i Stockholm som i hård konkurrens med övriga finalister utsågs till Årets Gröna Kock 2000. Markus vann med sin gröna meny, bestående av en förrätt med tre tapas, en huvudrätt och en dessert.»Det är kompositionen det hänger på«, sa Werner Vögeli, juryns ordförande. »Det är svårt att komponera och variera en hel meny. Markus rätter var genomtänkta och utförda på en mycket hög nivå. Alla ingredienserna smakade väl.«Markus Aujalays förrätt, tre tapas, var ragu på vita bönor med paprika, citron och koriander, marinerade morötter i pak soiblad med rostade sesamfrön och balsamicovinegrett samt liten omelett på färskpotatis med dill och vattenkrasse. Huvudrätten bestod av grillad majrova med champinjoner och ruccolasallad, spenat och kesofyllda tortellini med tomatconfit och sås på mandlar och basilika. Till dessert bjöds juryn på en varm chokladfondant med jordgubbar i sås på lakritsthé och dragon samt en kall ananasconsommé med vanilj.Markus Aujalay vann en kulinarisk studieresa till den världsberömde, tvåstjärnige kocken Martín Berasategui på Restaurante Martín Berasategui de Lasarte utanför Bilbao i Baskien.