Melker Andersson stod för årets krogidé
RS, Restauranger&Storkök, delar varje år ut ett pris i form av ett diplom som vi kallar Årets Krogidé.I reglerna för Årets Krogidé står det bland annat att »diplomet ska gå till en restaurang som under det gångna året visat prov på nyskapande och originalitet. Med priset vill vi uppmuntra till nytänkande och uppfinningsrikedom och lyfta fram dom som vågar pröva nya koncept.«Årets vinnare blev Melker Anderssons Restaurangen i Stockholm som han öppnade för drygt ett år sedan. Den förre landslagkocken tillhör sedan flera år landets ledande matlagare. Någon har sagt att han nästan är en elektrisk matlagare som brinner för sitt yrke. Han tänjer på gränser, vågar pröva. Ibland blir det lite fel men vågar man aldrig försöka kan man heller aldrig nå toppen.Melker Andersson är värd all beundran för att han ständigt antar nya utmaningar. Han är en stigfinnare och en värdig vinnare av RS pris Årets Krogidé för år 2000.Melker Andersson fick ta emot blommor och diplom vid en ceremoni fredagen den 28 januari.Motivering:»Melker Andersson slår till igen. Efter succén med restaurang Fredsgatan 12, förverkligade han en gammal dröm att öppna en krog som bygger på smaker. Det var och är en helt ny idé i Sverige.Ett besök på Restaurangen är ett aktivt restaurangbesök. Som gäst har man diskussionsämnen för hela kvälllen. Man diskuterar och jämför smaker. Det är dill, chili, koriander, vitlök, anjovis med mera. man diskuterar vinet till och har att göra hela kvällen.Ett besök på Restaurangen blir därmed ett pedagogiskt besök där man som gäst kan lära sig en hel del om hur man kan kombinera mat och dryck.Restaurangens koncept är inte bara helt nytt. Det är också prisvärt. Man väljer sina tre till fem smaker och smakviner, vilket kan jämföras med en förrätt, varmrätt och en flaska vin på en annan krog.«