Öppnar för att skjuta upp skatt på engångsförpackningar
Regeringen förbereder en ny skatt på vissa engångsförpackningar som innehåller plast. Den berör bland annat förpackningar för snabbmat och mat för avhämtning. Kritiken mot skatten har varit massiv från Svenskt Näringsliv, inte minst med tanke på hur hårt det skulle drabba en lång rad restauranger som med avhämtning kämpar för att överleva i pandemitider. Dessutom bidrar engångsförpackningar mer än någonsin till att minska risken för smittspridning.
Utredningens förslag är att varje mugg beläggs med en skatt på upp till fem kronor och sju kronor för varje livsmedelsbehållare. Enligt utredningen skulle skatten inledningsvis öka statens skatteinkomster med 3,8 miljarder kronor per år.
Skatten ska betalas av tillverkaren eller den som importerar förpackningarna. Enligt utredningsförslaget ska skatten att införas den 1 november 2021. Men miljöminister Isabella Lövin öppnar nu i en intervju med TT för att skatten kan skjutas på framtiden.
– Under pandemin är det förstås inte lämpligt att gå fram med en skatt på engångsartiklar för takeaway-restauranger och liknande, eftersom vi nu är i en kris där vi måste se till att de här verksamheterna kan fortsätta utan ytterligare pålagor, säger hon.
Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till TT att hon ser hur restaurangbranschen kämpar och har det otroligt tufft.
– Vi tittar naturligtvis hur läget är i olika delar av ekonomin när vi fattar beslut, säger Andersson.
Flera organisationer inom Svenskt Näringslivs som exempelvis Visita och IKEM har varit kritiska till regeringen nya skattepålaga. Man ifrågasätter bland annat miljöeffekten av förslaget då det inte finns några alternativ till engångsförpackningar och Handelns utredningsinstitut, HUI research, bedömer att 1 800 jobb skulle gå förlorade enbart i restaurangbranschen.
― Från IKEM har vi varit mycket kritiska till att utredningen särbehandlar plasterna samt inte gynnar återvunnen eller biobaserad plast. Den föreslagna skatten lever därför inte upp till syftet som skulle vara att stödja en övergång till en mer resurseffektiv och biobaserad cirkulär ekonomi, säger Lena Lundberg, som ansvarar för plastråvarufrågor på IKEM.
– Dessutom har regeringen nu presenterat sitt förslag på hur direktivet för engångsplastprodukter ska implementeras i Sverige och det är dåligt med dubbla styrmedel.