Gyldene Freden öppnar med nytt koncept
Den anrika krogen Gyldene Freden nyöppnar den 1 mars efter en tid av ombyggnation. Inredning, meny och koncept har uppdaterats när delägaren och stjärnkocken Filip Fastén slår upp dörrarna i Gamla stan.
– Att få möjlighet att ta över en sådan här inrättning händer inte ofta, och därför vill vi med all vår kraft och hjärta återskapa Freden till det ställe det en gång var, men för den sakens skull inte leva på gamla meriter. Vi anser att det är dags för Freden att få en föryngring, säger Filip Fastén, som även är källarmästare.
På ”nya” Gyldene Freden ska de svenska råvarorna få en ny plats på den moderna krogscenen. Svensk husmanskost ska, enligt de nya ägarna, lyftas tillbaka in i finrummet med fokus på svenska råvaror.
Enligt Gösta Arvidssons bok om Den Gyldene Freden så börjar dess historia på 1400-talet, då den förste källarmästaren utskänkte vin på tomten i Gamla stan. Restaurangen öppnades troligen 1726 och antas vara världens äldsta kontinuerligt existerande restaurang.
Nya Gyldene Freden innefattar den klassiska våningen Stormen, den eleganta Matsalen, mötesplatsen Vinskänken, chambre séparée Stubelius, eventvåningen Bellman samt en bardel i anslutning till Stormen. Även köket har förnyats och personalutrymmena förbättrats.
– Den Gyldene Freden har trots sitt otroliga kulturarv hamnat i glömska för lokalbefolkningen de senaste åren. Vi har med hjälp av ett helt nytt köks-och servisteam, ny filosofi och utmärkta råvaror från Sveriges duktiga bönder ambitioner om att attrahera en ny publik för att upptäcka det enkla, vackra och goda matarvet i den svenska matkulturen, förklarar Filip Fastén.