Två Michelin-stjärnor till Gastrologik
Stockholmsrestaurangen Gastrologik har tilldelats två stjärnor i den nordiska Michelin-guiden. Stjärnorna offentliggjordes vid ett event i Århus, Danmark, på måndagskvällen.
Det tog bara ett år för Anton Bjuhr och Jacob Holmström, som driver Gastrologik på Östermalm i Stockholm, att erövra en Michelin-stjärna. De fick vänta lite längre på den andra. Men sex år senare kan de nu lägga till ytterligare en efterlängtad stjärna.
Förutom Gastrologik, som jobbar med svenska råvaror och hedrar det svenska matarvet. har även Koks på Färöarna och återuppståndna Noma i Köpenhamn tilldelats två stjärnor i årets upplaga. I år finns även fyra nytillkomna enstjärniga restauranger, men ingen av dessa nykomlingar är svensk.
– De nordiska länderna erbjuder något verkligt unikt och regionens mångfald och livskraft gör dess restaurangscen så tilltalande för matälskare från hela världen. Kockarna fortsätter att utveckla både sin skicklighet och sina tekniker men går också i täten för att minska matsvinnet, fokusera på verkligt lokala råvaror och omfamna en mer växtbaserad diet, säger Gwendal Poullennec, Michelin-guidens internationella chef, i en kommentar.
Här är de svenska krogarna i årets Michelin-guide.
Tre stjärnor
- Frantzen, Stockholm
Två stjärnor
- Daniel Berlin, Tranås
- Fäviken Magasinet, Järpen
- Gastrologik, Stockholm
- Oaxen Krog, Stockholm
- Vollmers, Malmö
En stjärna
- Agrikultur, Stockholm
- Aloë, Stockholm
- Ekstedt, Stockholm
- Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm
- Operakällaren, Stockholm
- Sushi Sho, Stockholm
- Volt, Stockholm
- Bhoga, Göteborg
- Koka, Göteborg
- SK Mat & Människor, Göteborg
- Thörnströms Kök, Göteborg
- 28+, Göteborg
- Upper House, Göteborg
- Bloom in the Park, Malmö
- SAV, Malmö
- PM & Vänner, Växjö