Etnisk diskriminering bekräftas i studie
Det är svårare för personer inom vissa etniska grupper än andra att få jobb på svenska caféer och restauranger. Det bekräftas av en färsk studie gjord av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
Forskarna Kåre Vernby och Rafaela Dancygier har skickat fiktiva ansökningar till lediga jobb inom café- och restaurangbranschen och resultatet bekräftar vad tidigare undersökningar visat; att det är svårare för personer födda utanför Europa att kallas till intervju.
I IFAU-studien ”Etniska hierarkier och diskriminering på arbetsmarknaden” undersöks om utrikesfödda kan påverka sina chanser att kallas till intervju genom att skaffa svenskt medborgarskap, arbetslivserfarenhet eller signalera att man är religiöst aktiv, eller om egenskaper som födelseland och kön är viktigare. Resultatet bekräftar vad andra undersökningar visat, det vill säga att etnisk diskriminering sker på den svenska arbetsmarknaden.
Fiktiva sökande från Somalia och Irak har betydligt lägre chanser att kallas till intervju än sökande från Sverige när ansökningarna i övrigt är identiska. Svenskt medborgarskap eller längre arbetslivserfarenhet minskar inte diskrimineringen.
Sökande födda i Sverige får positiva svar i 21 procent av fallen, medan de som är födda i Polen får svar i 17 procent av fallen. Irakfödda får endast svar i 10 procent av fallen medan motsvarande siffra för sökanden från Somalia är 5 procent. Sverigefödda har alltså fyra gånger högre chans att kallas till intervju än Somaliafödda.
Studien visar också att inom café- och restaurangbranschen kallas sökande med kvinnligt kodade namn i högre utsträckning till intervju än män. Till exempel blev 7,5 procent av kvinnorna från Somalia kallades på intervju jämfört med 2,5 procent av männen från samma land. En man född i Somalia blir kallad till intervju i 2,5 procent av fallen, medan motsvarande siffra för en Sverigefödd var 19 procent.
Att diskriminering sker i rekryteringsprocessen är alltså bekräftat. Nu ska det också undersökas hur vanligt det är med sexuella och rasistiska trakasserier samt hot och våld. Forskaren Kristina Zampoukos på Mittuniversitetet i Östersund har fått 3,7 miljoner kronor i anslag från AFA Försäkring till ett forskningsprojekt som ska kartlägga den psykosociala arbetsmiljön på svenska hotell och restauranger.
– Det har inte gjorts så många studier av den psykosociala arbetsmiljön inom hotell- och restaurangnäringen, varken internationellt eller i Sverige. Men branschen själv har fått upp ögonen för det psykosociala under senare tid, delvis tack var #metoo-rörelsen, kommenterar Kristina Zampoukos.
Projektet ska pågå till februari 2022.