Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen
I november ökade antalet konkurser inom hotell- och restaurang med 37 procent enligt statistik från UC. Under november i år gick 48 företag i konkurs vilket är att jämföra med 37 under samma månad i år.
- Nu har konkurserna ökat i snart två år. Även om vi tar hänsyn till att det har startats fler företag så ökar andelen bolag som går i konkurs. Det sker trots att vi har haft högkonjunktur under många år. Vi vet redan att hushållens framtidstro kring sin egen ekonomi dalar, vilket i sin tur kan spä på konkursökningen framöver då konsumtionen minskar. En oroväckande negativ spiral, säger Richard Damberg, ekonom på UC i en kommentar.
Hittills i år, januari till november, har 446 företag inom hotell och restauranger gått i konkurs jämfört med 361 företag under samma månad i fjol vilket är en ökning med 24 procent. UC noterar att det lutar åt att året avslutas med ökande konkurser i samtliga segment.
Totalt ökade företagskonkurserna med 17 procent i november och hittills i år har antalet konkurser ökat med 13 procent.