Guld till Fazer Culinary Team i Luxemburg
Fazer Culinary Team tog guld i storköksklassen i Culinary World Cup 2018 i Luxemburg.
Laget, som består av lagkaptenen Dan Assarsson, Adam Hallberg, Marcus Ludvigsson, Susanne Strandqvist, Daniel Lund, Patrik Sättgren samt coachen Niclas Melin, representerade Sverige i storköksklassen.
Med en budget på 5 euro per person och på fem timmar skapade laget en trerättersmeny till 150 personer på temat ”Against food waste”.
- Det känns förstås fantastiskt att ta hem segern! Vi har tränat länge och jobbat hårt för att finslipa en meny som skulle kännas klockren. Med hjälp av responsen vi fått när vi varit ute och provlagat på restaurangerna hemma i Sverige har vi kunnat leverera här i Luxemburg, jag är så stolt över oss som lag, säger Dan Assarsson, lagkapten Fazer Culinary Team.
Hela råvaran var i fokus när laget plockade hem en vinnnade meny där bland annat skal från citroner använts.
- Den här segern är verkligen ett kvitto på att vi har kockar i världsklass. Vi vill alltid visa att vi har Sveriges bästa lunchkockar, att de nu återigen är VM-vinnare kan vi leva länge på! Säger Juanita Conway, Head of Gastronomy, Fazer Food Services Sverige.
Laget bildades 2010 och har tävlat i VM och OS flera gånger. Senaste vinsterna gjordes i OS 2016 där laget belönades med silvermedalj och VM 2014 där de vann guld.
Här är segermenyn
Förrätt
Rotsellerisoppa med tartar på rökta blåmusslor, äpple och gurka. Frökavringmed vispat citronsmör
Varmrätter (tre att välja bland)
Svampfylld spenat och kikärtsrulle, hasselnöt- och ädelostbakad persiljerot, silverlökscrème och nyponcitronett, mangold och violettasallad
Ört och brödbakad lättrimmad torskfilé, picklad gulbeta och morotsterrin, gräslökssås med forellrom, och ”brandade” på rökta torskslag
Gårdskycklingfilé med rostad Hokiadopumpa, Pumpacremè, kycklingballotine med smak av citron och dragon. Potatiskaka med lagrad Svecia
Dessert
Lingonmousse på nötbrowniebotten, saltkola och inkokta päron, knäckflarn.