Aperol på allas läppar
Nu flödar Aperol och Aperol Spriz mer än någonsin. Den syrliga, svala drinken med sin intensiva orangeröda färg är en drink som kommit för att stanna.
– Aperol och Campari ökar dubbelt i volym, säger Hugo Simberg, varumärkesansvarig på Nigab som är distributör i Sverige. Det har ökat under fyra, fem år med tvåsiffriga procenttal.
Aperols recept är hemligt. Drycken lär innehålla 11 smaksättare, vissa hävdar att det finns 14 ingredienser i den. Några kända är apelsin, rabarber och örter som ger bitterhet.
– Vi har sett trenden i många år, men nu kommer ett verkligt genombrott, det är en drink som smakar bra i värmen, något som man provat på resa utomlands och som man fått smak på.
Campari köpte varumärket 2003, dock lanserades Aperol redan 1919. I Padua i Italien. Den har sedan fått sällskap av Prosecco, soda, is och apelsinklyftor i drinken Aperol Spritz .
– Blir det för varmt stannar vi svenskar hemma och går inte ut och äter och dricker.
Men Simberg på Nigab sitter i säkert i solstolen. 75 procent säljs på systemet och 25 procent till restaurang.
– Trenden på att göra drinkar hemma växer sig allt starkare och många gör sin egen Aperol Spritz.
Recept på Aperol Spritz
- 1 apelsinskiva
- 5 isbitar
- 3/4 dl aperol dryck
- 1/2 dl mousserande torrt vitt vin (t ex prosecco)
- 1/2 dl kolsyrat vatten
Läs även fler delar i artikelserien "Värmeslag på krogen"
Möt leverantören
Möt bemanningsföretaget
Krögaren mitt i stan
Artikeln är en del av vårt tema om Värmeslag på krogen.