God januari i restaurangbranschen
Restaurangomsättningen ökade preliminärt med 8,2 procent i januari 2018 jämfört med januari i fjol, enligt Restaurangindex.
Mätt i försäljningsvolym låg ökningen med 4,6 procent under januari 2018 jämfört med samma månad föregående år. Störst uppgång noterades för lunch- och kvällsrestauranger med en ökning om 8,7 procent men majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiv utveckling av försäljningsvolymer under januari månad undantaget hotellens restaurangförsäljning som backade med 4,9 procent.
Näst efter lunch- och kvällsrestauranger utvecklades trafiknära restauranger med en uppgång 6,6 procent samt kaféer och konditorier som ökade med 4,6 procent i januari. Försäljningen inom kategorin snabbmatsrestauranger ligger i linje med januari föregående år, en ökning med 0,1 procent.
Dock ska ökningarna ses med försiktighet då det två föregående månadernas ökningar justerats ned.
Statistiken bygger på siffror som tas fram i samarbete med Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund, Svensk Cater och Statistiska centralbyrån.