Restaurangnätverk i Umeå
Ambitionen är att krögarna ska dela erfarenheter med varandra och lära sig mer om hållbar mat. Först ut i testomgången av nätverket är restaurangerna Rex, Hunger och Törst, Tapas, Gotthards och kommunens verksamhet Måltidsservice som servar kommunens skolor och äldreboenden med mat.
Under våren kommer vi att arbeta med kompetenshöjning, rådgivning och nätverkande där restaurangerna får praktiska verktyg för att stärka sitt hållbarhetsarbete. Det är en öppen och transparant process där vi inspireras av varandra och där vi öppet kommunicerar arbetet och resultatet med restauranggästerna och andra intresserade, säger projektledaren Philip Näslund från Umeå kommun.
Sedan tidigare finns liknande nätverk i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Umeå inleds nätverksåret med två träffar där restaurangerna bland annat fördjupar sig i ämnen som ekosystemtjänster, matens klimat- och miljöpåverkan, miljömärkning, energieffektivisering samt vatten- och kemikalieanvändning.