23948sdkhjf

Uppgång för svenska krogar, hotellen vinnare

Hotellrestauranger är den kategori som växer mest enligt SCB:s senaste Restaurangindex. Totalt ökar restaurangernas försäljningsvolym med 0,5 procent under februari 2017 jämfört med samma månad föregående år. Den största uppgången var hotellens restaurangförsäljning, som ökade med 6,3 procent vilket beror på en ökad tillströmning av gäster till hotellen.

Majoriteten av restaurangkategorierna uppvisade positiva försäljningsvolymer under februari månad, lägst utfall hade personalrestauranger med en volymutveckling på -10 procent. Försäljningsutvecklingen i löpande priser för den totala restaurangbranschen ökade med 3,3 procent i februari, jämfört med samma månad föregående år.


Restaurangomsättningen ökade preliminärt med 3,3 procent i februari 2017 jämfört med februari 2016, i volym ökade den med 0,5 procent. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt (som kan hänföras till hur dagarna i månaden ligger jämfört med föregående år) ökade omsättningen med 4,1 procent.

VISITA och DLF kommenterar:

Restaurangomsättningen ökade preliminärt med 3,3 procent i februari 2017 jämfört med februari 2016, i volym ökade den med 0,5 procent. Rensat för prisutveckling och kalendereffekt (som kan hänföras till hur dagarna i månaden ligger jämfört med föregående år) ökade omsättningen med 4,1 procent.

Den svaga omsättningstillväxten i volym under februari förklaras till stor del av att det var skottår 2016 och att månaden därmed var en dag längre i fjol. Med hänsyn tagen till det låg tillväxten dock på ungefär samma nivå som i januari. Omsättningstillväxten i volym i januari i år har justerats ned med drygt två procentenheter till 4,2 procent från föregående månad. Tillväxten i omsättningsvolym under årets början har trots detta varit stark i ett historiskt perspektiv. Spridningen i omsättningstillväxt mellan de olika restaurangkategorierna var stor i februari. Hotellens restaurangförsäljning utvecklades mycket starkt under både januari och februari, vilket hänger ihop med en kraftig tillväxt av antalet gäster på de svenska hotellen under samma period. Prisnivån, enligt KPI (restaurang), ökade med nästan 0,3 procent mellan januari 2017 och februari 2017.

Prisnivån på restaurang låg i februari 2,8 procent högre än i februari i fjol . Fortsätter restaurangpriserna att utvecklas i den här takten kan det få negativa konsekvenser på omsättningstillväxten framöver.

Försäljningsutvecklingen för restaurangbranschen, aktuell månad jämfört med samma månad föregående år i procent. Data till och med februari 2017.

* Volymutfallet baseras på omsättningsförändring efter korrigering för prisförändringar. **Jämförelse mellan senaste 12-månadsperiod och samma period föregående år.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047