Året börjar dystert för restaurangerna
För första gången sedan oktober 2011 sjunker omsättningen i volym jämfört med motsvarande månad föregående år, -2,0 procent. ”Restaurangernas försäljningsvolym sjönk med 2,0 procent under januari jämfört med samma månad föregående år.” skriver SCB i restaurangindexrapporten för januari.
De största minskningarna återfanns hos personalrestauranger (-9,6 %) och lunch och kvällsrestauranger (-5,2 %). Bäst gick det för snabbmatsrestauranger, som ökade med 3,3 procent. ”
- Varningssignalerna som vi sett i företagens förväntningar på omsättning under hela hösten är tyvärr nu ett faktum. Det är första gången sedan oktober 2011 som omsättningen sjunker jämfört med föregående år, säger Björn Arnek, Visitas chefsekonom Hotell och restaurangnäringen har sedan 2007 skapat 52 000 nya jobb. Detta motsvarar 19 procent av den totala sysselsättningsökningen på svensk arbetsmarknad under samma period kan man läsa på Visitas hemsida.
- Inom restaurangnäringen finns de enkla jobb som behövs för att integrationen av nyanlända ska fungera. Att restaurangnäringen nu växlar från omsättningsökning till minskning kommer att slå mot jobben, säger Eva Östling, vd Visita.
Under hösten har restaurangföretagarna varnat för att kostnadsökningar, bland annat lönekostnadsökningar på 3.5 procent beroende av dubblerade arbetsgivaravgifter för unga, kommer att slå igenom på omsättningen.
Inom den personalintensiva och priskänsliga restaurangnäringen behövs varenda anställd för att restauranger ska kunna drivas och växa. När kostnaderna för att ha dessa anställda går upp slår det igenom på priserna. Lunchrestauranger är ett typexempel på en priskänslig vara. Det går inte att höja priset utan att det får en effekt på omsättningen.
- Marginalerna är små – inte minst jämfört med andra näringar som inte alls skapar lika många jobb för unga. Regeringen måste vara försiktig att lägga ytterligare börda på restaurangnäringen, avslutar Eva Östling, vd Visita.