Allt om Årets Kock 2016 Jimmi Eriksson
Nu är nog Lilla Ego den Årets Kock-tätaste krogen i Stockholm. Till de tidigare vinnarna Tom Sjöstedt och Daniel Räms sällar sig nu ännu en av krogens kockar Jimmi Eriksson. I artikeln finns recept på vinnarmaten och fakta om Jimmi Eriksson. Foto: Per- Erik Berglund
Huvudråvaran i tävlingsrätt 1 var odlad norsk hälleflundra och norsk kungskrabba. Tävlingsrätt 2 bestod av rådjurssadel från sydöstra Sverige. Den färdiga rätten på tallrik skulle bestå av minst 50 procent grönsaker.
Vid prisceremonin på Annexet i Stockholm fick Jimmi Eriksson ta emot mejerimedaljen i guld av H.K.H. Prins Carl Philip i närvaro av Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, Hanna Halpern VD Årets Kock och Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987 och juryns ordförande.
Juryns motivering:
Med rötterna i den svenska traditionen men i ett nutida utförande.
Mejerimedaljen i silver gick till Johan Backeus, Aveqia och i brons till David Lundqvist, Gute Grill och Bar.
Fakta:
Född: 1987
Bosatt: Gustavsberg
Uppväxt: Kungsängen
Tidigare arbetsplatser: Pontus, Stockholm. Utomlands i Medelhavet på privata båtar och i London. Restaurang Jonas, Stockholm.
Meriter vid tidigare matlagningstävlingar: Två semifinaler i Årets Kock 2013 och 2014 samt sista chansen 2014, vann Årets unga Kock 2013, 2:a internationella unga kock i Istanbul.
Filosofin bakom Jimmis matlagning: Hitta bra smakkombinationer och konsistenser. Hitta höga smaker i de råvaror som jag arbetar med, få ut så mycket som möjligt av råvaran, enkelhet med finess.
Inspiration i skapandet av tävlingsrätt och recept: Inspireras av kollegor och chefer/mentorer.
Kockförebild: Elena Arzak, Arzak, San Sebastian, Spanien samt Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008 och Daniel Räms, Årets Kock 2013
Norsk hälleflundra recept Jimmi Eriksson
Svenskt råddjur recept Jimmi Eriksson