23948sdkhjf

Årets Kock 2015: "En sjukt häftig känsla"

Årets Kock 2015 Thomas Sjögren kommer i morgon att ha efterträtts av en ny Årets Kock. R&S träffade Thomas för att höra om året som varit och vad som händer efter torsdagen. Sommarkrog och nytt måltidskoncept är på gång.
– Jag var nog den som tränat minst, kanske bara fem gånger, jag var nog den som kom sist in i tävlingsköket, varför vet jag inte riktigt, det var nog lite dumt, berättar han. Men en fördel var att jag var en underdog, jag hade inte varit i finalen tidigare och kände ingen prestige eller några måsten. Jag var också ganska ny i branschen, hade bara jobbat i ungefär sex år som kock.



Tävlingserfarenhet fanns dock, han var med i juniorkocklandslaget och tävlade bland annat i VM Luxemburg hösten 2014 året innan han skickade in sitt bidrag. Lite pli på tävlingsnerverna fick han också när man var med i Nordic Junior Chef och kom tvåa. Thomas Sjögren var också förra året med sina 24 år bland de absolut yngsta som vunnit Årets Kock. Om vinnarögonblicket säger han:

– Det var en sjukt häftig känsla gå ur tävlingen och sedan in på scenen som vinnare och alla har ögonen på en. Sedan följde alla intervjuer, banketten på kvällen, där man är i centrum. Därefter intervju i nyhetsmorgon och sedan lunch med alla tidigare vinnare av Årets Kock. Det var en häftig grej att sitta med mina förebilder, chattade med dem och var en i gänget.

Men det var inte bara en upplevelse i sig, den där lunchen som kanske mest var kryddad med segerns sötma:

Thomas Sjögrens tio vinnartips till Årets Kock-finalisterna

– Det är så juste, man vinner också en umgängeskrets bland professionella som är inne i branschen och finns på alla nivåer, högt och lågt, det är inte bara fine dining som gäller även om alla lagar fantastiskt god mat. Man kan lära av varandra och vinner också ett stor kontaktnät när man vinner Årets Kock.
Ett brev till vinnaren av Årets Kock 2016 som Thomas Sjögren har skrivit publiceras i R&S nr 1 /2016. I år ingår Thomas Sjögren i hedersjuryn tillsammans med Prins Carl Philip och Fredrik Eriksson. I sommar öppnar han en krog på västkusten och just nu är han också involverad i utvecklingen av recept och ett nytt färdigmatskoncept.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068