Finallagen i SkolmatsGastro-SM klara
Fem finallag i Skolmatsgastro 2016 gör upp om titeln som Årets bästa Skolkockslag, 2016. Lagen kommer från Klippan i söder till Umeå i norr. Lagen har var sin tävlingsdag på hemmaplan under mars och april och vinnarna presenteras 26 april.
– Det är jättekul att vi fått så många ansökningar även denna gång och vi ser fram emot att få komma ut och träffa skolkockarna på sina skolor, säger Cecilia Ceder, marknadschef på Lantmännen Cerealia Foodservice och en av jurymedlemmarna i SkolmatsGastro 2016. Tävlingen arrangeras av Kungsörnen i syfte att lyfta fram skolkockarnas arbete och verka för en bra matkultur i skolan.
De utsedda finallagen är spridda över Sverige från Umeå i norr till Klippan i söder. Under mars och april kommer de att tävla på hemmaplan i sina egna skolkök. Lagen kommer att coachas av Kurt Weid, en av SkolmatsGastros grundare. Under coachingen kommer de att få tips och råd inför finaldagen.
Finallagen har en tävlingsdag var då en jury finns på plats i skolan för att betygsätta skolkockarnas insatser och maträtter. Vinnaren koras vid en prisceremoni i Stockholm den 26 april. Första pris är en gastronomisk inspirationsresa till storköket Inselspital i Bern i Schweiz.
Lagen tävlar med tre rätter som max får kosta 12 kronor per rätt. De ska laga en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa. Lagen ska även motivera hur de arbetar med hållbarhet i skolrestaurangen på lagledarens skola.
De tävlade finallagen är följande: Team Gränby från Gränbyskolan i Uppsala , Team Åbys mumsliga från Åbyskolan i Klippan, Team Brunnsboskolan från Brunnsboskolan i Göteborg Hisings Backa, Team Tasteland IES från Internationella engelska skolan i Västerås och Team Norrsken från Fridhemsgymnasiet i Umeå.