23948sdkhjf

Lotta Svensson gjorde bästa mackan

Bäst mackan i finalen i Mack-SM gjordes av Lotta Svensson från Jönköping som vann med ”Småländsk Idyll”, en macka som består av ett stenugnsbakat surdegsbröd med tranbär, varmrökt sik, majrovecreme, smörstekt savoykål och picklade polkabetor.
Tävlingen Mack-SM har arrangerats tolv år i rad, och syftet är att lyfta mackan som ett bra lunchalternativ. Mack-SM avgjordes nyligen på Mitt Kök-mässan i Stockholm. Totalt åtta finalister tävlade. En expertjury bedömde mackorna utifrån kriterierna smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. Dessutom skulle de tävlande skapa ett helhetskoncept och en kostnadseffektiv lunchmacka som är både mättande och nyttig.
I årets upplaga av Mack-SM fick juryn se prov på den mångfald av bröd vi har i Sverige. De fick avsmaka allt från ciabatta och wraps till knäckebröd och bagels. Årets finalister visade även prov på kreativitet och uppfinningsrikedom med smakkombinationer med långkokt älg, rökt sik, grillad salami och en variant på ärtsoppa i mack-form.

Efter juryns bedömning utsågs Lotta Svensson från Jönköping till segrare med motiveringen:”Ett genomarbetat koncept med svenska smaker där hela naturen samlats i vackra bröd som är fyllda med krispiga grönsaker från årstiden. Sedan toppat med mild rökighet och frisk syra från lingon.”

– Att ta fram en macka som är både god, nyttig och mättande samtidigt som den innovativ ställer höga krav på hantverk. Årets vinnare i Mack-SM har visat prov på stor yrkesskicklighet och levererat en macka utöver det vanliga, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen.

Lotta Svensson vann, förutom ära och en stor pokal, ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.
Foto: Sverige bagare & konditorer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062