Bästa julskinkan på Chark-SM
Nu har man korat Sveriges bästa julskinka på Chark-SM. För andra gången i rad vinner Scan klassen med sin ”Julskinka på rapsgris”.
Domarnas motivering löd: ”En fulländad julskinka med bra julskinkekaraktär. Väl avvägd smak. Här ringde julklockorna!”
– Det känns väldigt roligt att vi lyckades vinna igen. Våra rapsprodukter tar en allt större plats och blir en allt viktigare del i vårt utbud, säger Johan Persson, marknadschef på Scan.
Julskinkan bedöms efter noga utformade kriterier:
– Det är viktigt att produkten har en klassisk julskinkssmak som skiljer sig från en vanlig kokt skinka. Vi letar bland annat efter en tydlig köttkonsistens och att det finns en bra balans mellan sälta och sötma. Dessutom ska skinkan vara saftig, ha en friskt rosa färg och vara välformad med en tydlig fettkant, säger Cecilia Norman, charkspecialist på SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik), som är en av två arrangörer av Chark-SM.
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM är också Sveriges största branscharrangemang för livsmedelsindustrin, och slår 2014 återigen rekord, med över 780 tävlande produkter.