Pizza-gästspel från New York på Speceriet
Jonas Karlsson, regerande svensk mästare i Pizza och till vardags kock på Speceriet i Stockholm, har varit i New York och ätit "världens godaste pizza". Nu kör Lauren från Robertas i Brooklyn ett gästspel på Speceriet i februari.
SM. I höstas åkte han och kollegan Anton Bjuhr till New York för att leta reda på världens
godaste pizza.
Framförallt i New York har pizzan sin egen plats i restaurangdjungeln, det finns allt från
vardagssnabbmats-slicen till "finliret". Det finns en tydlig pizzakultur!
– I New York är det inte som här i Sverige att pizzan har fått en stämpel om att vara lite
”fulmat”. Vår "fulpizza" är bara är ett hån till något som en gång har varit bra restaurangmat.
Pizzeria har blivit ett skällsord för sunkiga restauranger. Det tänker vi försöka ändra på,
säger Jonas Karlsson.
Flera dagar av idel pizzaätande resulterade i många goda pizzor och givande möten, samt
förstås även några bottennapp.
– När vi kom till Robertas i Brooklyn möttes vi direkt av en brinnande stenugn där fyra
personer svettades med att baka pizzor till sina 120 gäster, rockmusik pumpades ut genom
högtalarna och stämningen var på topp när man drack sin burköl och väntade på att få sin
pizza och plats, berättar Jonas.
– Deras pizza var tveklöst godast och där träffade vi Lauren som är deras pizzabagare, fyller
Anton i.
– Vi blev genast intresserade att ta henne till Sverige för att visa oss och Stockholm hennes
pizzor.
Den 7-8 februari kommer Lauren till Speceriet, stjärnkrogen Gastrologiks bakficka, och
bakar sina pizzor tillsammans med Speceriets pizzamästare Jonas Karlsson.
– Under två dagar kommer vi att låta stenugnen gå varm och servera goda pizzor
komponerade av Lauren från Robertas, pizzorna serveras family style och man får prova fler
olika sorters pizza under kvällen.
– Låt pizzan få glänsa på restaurang himlen igen Och vad passar bättre än att New Yorks
okrönta pizzadrottning visar var skåpet skall stå, att det faktiskt finns pizza värd att boka
bord för att vänta på. Lauren respekterar pizzan som vilken finkrogsrätt som helst, hon leker
med smaker och skapar grymma matupplevelser i en och samma tugga, konstaterar Anton.