23948sdkhjf

Bättre förpackningar minskar matsvinnet

Man kan komma åt livsmedelssvinnet genom att att utforma förpackningarna bättre menar forskaren Helen Williams, en av talarna vid årets Top Packaging Summit by Packbridge i Lund.
Helen Williams önskar att konsumenterna och förpackningsindustrin flyttar fokus från miljöpåverkan på mängden förpackningsmaterial som förbrukas till miljöpåverkan på hela förpackningens erbjudande med innehåll och funktioner. 
En räknemodell visar att miljöpåverkan blir mindre om förpackningarna utformas så att matspillet blir mindre.

Det är viktigt att räkna ut hur stor betydelse matspillet har i relation till förpackningen.
– Om vi vill minska mängden bröd som slängs, kan vi till exempel göra limporna mindre. Enligt räknemodellen kan en sådan ändring innebära att förpackningsmängden ökar med 20 procent. Brödspillet behöver då minska med en procent för att den totala miljöpåverkan ska minska. Slängs fem procent mindre bröd inom EU sparar vi årsvis energi motsvarande en hel kärnkraftsreaktor, säger Helén Williams.

Förpackningarna måste också bli smartare och innebära att producerad mat kommer till nytta genom bättre skydd under transport, lagring i hemmet såväl som i butik eller genom ökad hållbarhet hos färskvaror med hjälp av bättre ventilation direkt efter skörd och temperatur-kontroll genom distributionen.
– Livsmedelsvinnet är, i den industrialiserade delen av världen, stort på grund av överskottet, bristande fördelning och för att livsmedel förmodligen är för billigt. I många länder är det viktigt med förpackningslösningar som gör det enkelt att skicka livsmedelsöverflödet till olika aktörer som delar ut mat i välgörenhetssyfte. Då kan engångssystem vara att föredra eller så måste organisationerna också ingå i retursystemet, säger Helén Williams.

– Den största delen av svinnet svarar vi själva för, i hushållen. Detta beror bland annat på att vi handlar mer än vi hinner äta innan bäst före datum har passerat. Vi lagar mer än vi äter upp. Vi har inte heller bästa kontroll på vad som bör ätas först i kylskåp och hyllor. Utan tvekan kan förpackningen och den information den förmedlar göra mer för att minska svinnet. Tänk bara om vi hade en dynamisk datummärkning, som talade om för oss om livsmedlet kan ätas eller till och med att det är hög tid att äta nu, säger Per-Stefan Gersbro, vd Packbridge.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062