Finalisterna i Mack-SM 2013
Svenska smaker och klassiska råvaror i ny tappning står i fokus när åtta finalister gör upp om vem som gör Sveriges godaste macka i Mack-SM 2013.
I finalen tävlar åtta finalister om vem som gör Sveriges bästa macka. Bland bidragen finns alltifrån älgisterband till kantarellpesto, granskottssirap och lakritsmarmelad. Stort fokus ligger på klassiska svenska ingredienser med en modern twist och många av finalisterna har satsat på ekologiska råvaror och lokala specialiteter. Bland bröden, som utgör basen hos finalmackorna, dominerar nyttiga ingredienser och genomtänkta texturer som framhäver mackornas fyllning.
De tävlande ska färdigställa 20 mackor var under den 45 minuter långa finalen. En expertjury bedömer mackorna utifrån satta kriterier: smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen. Utmaningen är att skapa ett helhetskoncept, en kostnadseffektiv lunchmacka som är både mättande och nyttig.
- Nyttiga och matiga mackor är populära som lunch i Sverige. Trenden är att fler och fler satsar på att ta fram mackor som är både goda, nyttiga och mättande, ett genomtänkt helhetskoncept helt enkelt. Med Mack-SM kommer framstående talanger fram från branschen som vet hur man gör ett riktigt konsthantverk av bröd, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.
Segraren i Mack-SM 2013 vinner ett stipendium på 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.
Finalisterna i Mack-SM 2013:
Christin Gustafsson, 22 år, kallskänka på Stigs café i Värnamo. Tävlingsmacka: ”Höstmacka med touch av sweet chili”, grovt bröd med kyckling, bacon, äpple, morötter, vitkål och rödlök samt sweet chili.
Elin Lindqvist, 22 år, butikschef på Bernards City i Jönköping. Tävlingsmacka: ”Skogens goda”, surdegsfoccacia med timjan och flingsalt, fylld med kantareller, vildsvin, mozzarella och rucola. Penslad med en svartvinbärsglaze.
Emelie Wallin, 21 år, konditor på Saltå Kafé/Konditori Genuin i Järna. Tävlingsmacka: ”Gyllene Eco”, majsbröd med kikärtsröra med äpple och curry.
Frida Åhl, 20 år, bagare och konditor på Bageri Baktanke i Gällivare. Tävlingsmacka: ”Det svarta guldet”, rågsurdegsbröd med brynt vispat smör, rökt, lufttorkad skinka, päron, blåmögelost, blåbär- och lakritsmarmelad samt rostad mandel i lakrits.
Marine Berggren, 28 år, kallskänka på Spånga Konditori i Spånga. Tävlingsmacka: ”Svea”, ekologisk levain med enrisrökt fläsksida, sveciacreme, svenskt höstäpple, gulbeta och fläder- och älgörtsirap.
Maria Lakatos, 46 år, konditor och bagare på Bryggan café och bistro i Jönköping. Tävlingsmacka: ”Skogens konung med herr kantarell”, danskt rågbröd med lingon, smörstekta kantareller, kantarellpesto, älgisterband, löskokta ägg och granskottssirap.
Mattias Vogel, 21 år, kallskänka på Delselius konditori i Gustavsberg. Tävlingsmacka: ”Glöd på bröd”, ekologiskt surdegsbröd med paprikacreme med feta- och philadelphiaost, grillad kycklingfilé, grillad paprika, inlagd rödlök, rucola och ärtskott.
Sara Johansson, 21 år, konditor på Ninas konditori i Mörrum. Tävlingsmacka: ”Saras smakfestival”, dinkelbröd med äpple och morötter, kräftor, grön sparris, rödbetor, sockerärtor, bladspenat, sweet chili, honung, äpple och morötter.