23948sdkhjf

Hirampriset till Lotta Lundgren

Matskribenten, kokboksförfattaren och Restauranggalans senaste konferencier Lotta Lundgren tilldelas det nyinstiftade Hirampriset.

Det nyinstiftade Hirampriset delas ut av Gastronomiska Akademien och i år blev det Lotta Lundgren som får ta emot priset den 21 januari.Hirampriset tilldelas den person som i Hirams anda gjort insatser för genuin, opretentiös och lustfylld matlagning i vardagen och i hemmet, samt verkar för den vackra måltiden.Motiveringen lyder: Lotta Lundgrens förhållningssätt till mat är lustfyllt och fritt från konventioner. Hon verkar gå på gudomlig intuition och med stil, grace och en stor portion humor förmedlar hon sin kärlek till maten. Resultatet är snyggt, inspirerande och manar till nytänk i det egna köket – både till vardag och fest.- Ibland kan man känna ett starkt släktskap med en annan skribents penna, och med Hirams röst klickade jag direkt. Hennes gränslösa humor och rolighet bränner rakt genom papperet. Hirams attityd till matlagning har varit en stor inspiration. Hon är den matprofil jag känt allra störst släktskap med, och därför är det här priset oerhört stort för mig, säger Lotta Lundgren.Hiram, alias Märit Huldt, är en av Sveriges största matskribenter genom tiderna. Under 25 år var hon Svenska Dagbladets matredaktör. 2012 skulle hon fyllt 100 år.I juryn för Hirampriset sitter Christina Möller (ordförande i Gastronomiska och Måltidsakademiens vänner), Johan Huldt (son till Märit Huldt), Milena Bergquist (författare till Hirams bästa kokbok), Maria Nilsson (förläggare Natur & Kultur) och Carl Jan Granqvist (ledamot i Gastronomiska akademien).Priset består av 10 000 kronor, en prisstatyett med Hirams Fru Bråttom, en grafisk mapp från Grafikens Hus, Hirams bästa kokbok samt ett presentpaket med Almedahls köksdesignserie med Hiram-motiv.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062