23948sdkhjf

Tennstopet byter ägare

Krögarparet Gunnar och Monica Ekdahl har sålt Tennstopet till Vassa Eggen.

Tiden står visserligen stilla på den anrika krogen Tennstopet i Stockholm, men nu är det obevekligen dags för tronskifte.I dagarna har krögarparet Gunnar och Monica Ekdahl lämnat över nycklarna till restaurangentreprenörerna bakom Vassa Eggen, Kristofer Sandström, Christian Olsson och Robin Moderato. Restaurangen grundades 1867 som en biljardsalong på Fredsgatan i kvarteret Rosenbad. Den döptes om till Rosenbads Schweizeri (ett schweizeri serverar den delikata blandningen bakverk och starka varor)och såldes senare till ingenjören tillika tenngravören Bror Axel Santesson, varpå krogen fick smeknamnet Tennstopet efter alla tennpjäser som prydde stället. Tennstopet har genom åren lockat både murvlar, kulturpersonligheter, bohemer, konstnärer och poeter. Men när rivningsvågen svepte in över Klara spolades även Tennstopet bort 1965. I stort sett all inredning, innertaket, ljuskronor, dörröverstycken, tavlor, medaljonger och till och med kakelugnen magasinerades i ett halvår innan krogen återuppstod på Dalagatan 50 nära Odenplan. - För oss handlar det om grunden till och historien bakom den svenska matkulturen som ska förvaltas vidare, det är ett stort ansvar som Gunnar och Monica lämnat över till oss, säger Kristofer Sandström. Tennstopet passar in i Stockholm Krogbolags-koncernen, där Vassa Eggen Steak House och surdegsbageriet/delikatessbutikerna Albert & Jack¹s ingår. Källarmästare Gunnar Ekdahl införde tidigt säsongsstyrd meny vilket förblivit Tennstopets signum. Augusti med kräftor och surströmming, gås i november, julmat i december, lake i januari och hare i februari, vårkråka i månaden mars. Vilket lovordas och garanteras vara kvar i fortsättningen av de nya Krögarna.”Man kan inte bygga den här patinan, visst kommer det att dammas av på sina ställen och visst kommer vi att sätta vår prägel så småningom”, konstaterar Christian Olsson nöjt när han ser sig omkring i Tennstopets lokaler.”Jag har fått tag i rätt köpare. Det är viktigt för mig att krogen finns kvar. Krogen har en egen själ på något konstigt sätt”, säger Gunnar Ekdahl som tillsammans med sin fru Monica som drivit krogen sedan 1976. - Målet med Tennstopet är att förbli en institution, en stockholmsklassiker, där generationer möts och trivs, äter och dricker gott, säger de nya krögarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08