Swedish smörgåsbord
De internationella turisterna är på gång till Stockholm och därmed står en klassiker uppdukad, Operakällarens berömda smörgåsbord.
- Det var i första hand utländska besökare som flockades runt buffébordet förra sommaren, berättar Operakällarens vd Abbe Ibrahim, men även många stockholmare hittade hit. Det ligger ju i tiden att återupptäcka de svenska mattraditionerna – och vem vet, om vi ser en ännu större andel lokala gäster i år kanske smörgåsbordet blir ett stående inslag på Operakällaren igen.
På smörgåsbordet är det alltid laxrätterna som har störst åtgång. Utländska gäster frågar ofta om det finns renkött, antingen för att de är intresserade att smaka eller, i undantagsfall, för att man inte vill äta jultomtens fortskaffningsmedel… På Operakällaren märker man även en skillnad mellan generationerna: Äldre gäster äter mer av de olika sillinläggningarna, de yngre är mer intresserade av sallader och desserter.
Smörgåsbordet dukas upp för första gången i år torsdag den 26 maj och därefter serveras det resten av sommaren.