23948sdkhjf

Bubbel på krogen

Svenskarna dricker mer mousserande vin än någonsin men importörerna undrar varför detta inte syns på krogen? När kommer genomslaget för mousserande vin som måltidsdryck skriver WOW.se

Systembolagets försäljning ökade årets första nio


månader med 17,6 procent och de senaste sex åren har konsumtionen på


mousserande vin fördubblats enligt WOW.se– Den bubblande


trenden återspeglas i cavaförsäljningen som även den ökat kraftigt de


senaste åren, säger Ulrika Nordgren på Bibendum.Och ute på restauranger märks en tydlig cavatrend.–


Nu frågar gästen specifikt efter ett glas cava, det hände aldrig för


ett par år sedan. På min tidigare arbetsplats Le Rouge, hade vi en stor


cavalista och sålde mycket, främst i baren, berättar Niklas Löfgren,


sommelier på Frantzén/Lindberg för WOW News.Än


så länge ses dock det mousserande vinet först och främst som en


aperitifdryck, något som sommelierer både i importörsledet och på


restaurang tycker är tråkigt.– Jag tycker


det är konstigt att vi inte ser fler champagner i ett vinpaket. Där


arbetar sommelieren ofta med dyrare viner och för 3-400 kronor kan de


servera en riktigt god champagne, förklarar Niklas Jakobsson på Wine


Trade och fortsätter.– I vårt sortiment har


vi en roséchampagne som är gjort som ett stilla rött vin, det har en


tanninstruktur och är den ultimata måltidsdrycken.Niklas Löfgren på Frantzén/Lindeberg håller med.–


Champagne i dryckespaketet är väldigt uppskattat när man väl serverar


det, tyvärr är det sällan. Men att servera exempelvis en halvtorr


champagne till våra nordiskt syrliga desserter är otroligt uppskattat.Niklas Löfgren praktiserade i våras på restaurang Noma i Köpenhamn där de erbjöd ett vinpaket med uteslutande champagne.–


Sommelierer och andra gäster tyckte alla att det var jättehäftigt. Där


fokuserades det bara på biodynamiska champagner men skulle vi göra


samma sak här vore det roligt att lyfta fram hela Champagnes utbud.


Från stilla vin till riktigt söta, sådant vi normalt inte får prova,


säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063