Ny alkohollagstiftning 2011
Onsdagen den 1 december klubbades slutligen den nya
alkohollagen igenom. Branschorganisation SHR välkomnar den nya lagen, som man
anser innebär förbättringar för branschen på många olika sätt.– Den nya alkohollagen innehåller flera förbättringar som SHR har
arbetat för under lång tid. Vi har sett fram emot att få den nya lagen på plats
och kommer nu att övergå till att noggrant följa hur den tillämpas av
myndigheterna, säger Stefan Lundin, chefsjurist på SHR.De förändringar som nu genomförs är bland annat:* Kraven på köksutrustning och matutbud hos den som
har serveringstillstånd moderniseras. Till exempel behöver denne inte längre
servera varm mat.* Den som bedriver cateringverksamhet för slutna
sällskap ska kunna få stadigvarande serveringstillstånd.* Rumsservering av alkohol på hotell tillåts
uttryckligen i lagen. * Påföljdssystemet vid överträdelser av
alkohollagen byggs upp enligt en trappstegsmodell med åtgärderna erinran,
varning och slutligen återkallelse av serveringstillståndet.– Efter alla om och men känns det bra att lagen
äntligen träder i kraft. Den nya alkohollagen är på det hela taget modern och
bättre anpassad till dagens restaurangkultur än den gamla, säger Eva Östling
Ollén, vd för SHR. Organisationen medverkade med specialistkunskap i Alkohollagsutredningen, som överlämnades till regeringen i mars 2009.