Fazers kockar gillar raggmunk
Restaurangföretaget Fazer
har frågat sin egen Smakpanel, kockar på Fazers restauranger runt
om i landet, om deras husmanskostfavoriter. Nära var femte kock tycker
att raggmunk med stekt fläsk och lingon är den husmanskosträtt som
smakar allra bäst. Därefter följer rotmos med fläsklägg som kammade hem
drygt 12 procent av rösterna. På tredje plats kommer Wallenbergare med
potatispuré och rårörda lingon, följt av kåldolmar med lingon och
skirat smör.
Enligt undersökningen anser även 60 procent av kockarna att
husmanskost är den mest populära maten bland sina gäster, från
restauranger i Kiruna till Malmö.– Vällagad husmanskost är oslagbart som lunchmat, det är en
klassiker som alltid står sig. Vi näringsberäknar luncher och försöker
ofta förnya klassikerna genom att byta ut tillbehören till något
spännande och nytt. Exempelvis serverar vi pytt i panna med inlagda
rotfrukter istället för vanliga rödbetor, det verkar gästerna
uppskatta, säger Niclas Melin, kökschef på restaurang Fazer
Lindhagensgatan.Fazer Food Services driver 300 restauranger, caféer och
konferensanläggningar runt om i Sverige, de flesta under varumärket
Amica, och serverar i genomsnitt 100 000 måltider per dag.Fazerkockarnas topp fem husmanskosträtter1. Raggmunk med stekt fläsk och lingon: 17 %2. Rotmos med fläsklägg: 12 %3. Wallenbergare med potatispuré och rårörda lingon: 11 %4. Kåldolmar med lingon och skirat smör: 9 %5. Slottsstek med gräddsås, kokt potatis och vinbärsgelé: 6 % Panelen består av 300 kockar som
arbetar på någon av Fazers restauranger och caféer runt om i landet.
Undersökningen är genomförd av Fazer via en webbaserad enkät under
oktober 2010. Resultaten i denna undersökning baseras på 82 svarande
kockar.