Koll med elektronisk näsa
Vid
Örebro universitet finns stor erfarenhet av att utveckla system för att
ta hand om data från elektroniska sensorer och göra kvalificerade
analyser, som sedan översättas till användbar information även för
icke-experter. Vid Sastra University har man kunskaper om att tillverka sensorer
för traditionella kemiska analyser. Nu ska de här färdigheterna
sammanföras i ett projekt som kallas Strategic Indo-Swedish cooperative
program Embedded System där målet är att få fram en prototyp till ett
instrument med inbyggd elektronisk näsa, som är praktiskt användbart
inom livsmedelsindustrin.– Prototypen ska testas i industriell miljö i både Indien och
Sverige och en utvärdering ska göras även med användare, som inte är
experter på området. Det handlar om att få fram ett verktyg, som är
praktiskt användbart i vardagen, säger professor Silvia Coradeschi som
är svensk projektledare. I Sverige finns det ett behov av att kvalitetssäkra lokal och
småskalig livsmedelsproduktion. Samma behov finns i Indien och där
tillkommer klimatet som ytterligare en utmaning. De metoder som nu
finns är inte tillräckliga och samtidigt ökar medvetenheten om hur
viktigt det är att hindra spriding av bakterier via smittad mat.Meningen är att det här projektet ska vara inledningen till ett
långvarigt samarbete mellan forskargrupperna i Örebro och Thanjavur.
Från indisk sida har anslagits motsvarande 500 000 kronor till
projektet.