23948sdkhjf

Koll med elektronisk näsa

Forskare vid Örebro universitet ska i ett samarbete med Sastra University i Thanjavur i södra Indien utveckla en inbyggd elektronisk näsa som ska kunna kontrollera kvaliteten på mat. Forskarna Silvia Coradeschi och Amy Loutfi i Örebro kommer att få ett treårigt anslag på sammanlagt 3,2 miljoner kronor från Vinnova.

Vid


Örebro universitet finns stor erfarenhet av att utveckla system för att


ta hand om data från elektroniska sensorer och göra kvalificerade


analyser, som sedan översättas till användbar information även för


icke-experter. Vid Sastra University har man kunskaper om att tillverka sensorer


för traditionella kemiska analyser. Nu ska de här färdigheterna


sammanföras i ett projekt som kallas Strategic Indo-Swedish cooperative


program Embedded System där målet är att få fram en prototyp till ett


instrument med inbyggd elektronisk näsa, som är praktiskt användbart


inom livsmedelsindustrin.– Prototypen ska testas i industriell miljö i både Indien och


Sverige och en utvärdering ska göras även med användare, som inte är


experter på området. Det handlar om att få fram ett verktyg, som är


praktiskt användbart i vardagen, säger professor Silvia Coradeschi som


är svensk projektledare. I Sverige finns det ett behov av att kvalitetssäkra lokal och


småskalig livsmedelsproduktion. Samma behov finns i Indien och där


tillkommer klimatet som ytterligare en utmaning. De metoder som nu


finns är inte tillräckliga och samtidigt ökar medvetenheten om hur


viktigt det är att hindra spriding av bakterier via smittad mat.Meningen är att det här projektet ska vara inledningen till ett


långvarigt samarbete mellan forskargrupperna i Örebro och Thanjavur.


Från indisk sida har anslagits motsvarande 500 000 kronor till


projektet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063