Klimatcertifierad skinka
- Det här är en viktig milstolpe på vägen. Vi måste ständigt förnya och förbättra oss. Målet är att bli totalförsörjande vad gäller energi och protein så långt det bara går. Det finns inget slut på det här arbetet eftersom klimatet ständigt förändras säger Sven-Erik Johansson, Nibble Lantbruk. Vi har minskat soja i fodret samt påbörjat arbetet med energieffektivisering och effektivare kväveanvändning. Och vi köper förnybar el. Även vårt djurhälsovårdsprogram är klimatsmart eftersom friska grisar ger högre avkastning. Då är det också viktigt hur grisarna bor. Vi har tittat på grisarnas beteende och byggt stallarna efter deras behov.
Cirka 6 000 grisar är nu klimatcertifierade och kommer att vara så året runt. Det certifierade köttet kommer bland annat att säljas på Sabis i Mälardalen och i butiker ända ned till Göteborg.
- Klimatcertifieringen har utvecklats gemensamt av Svenskt Sigill och KRAV. Vi har tagit fram ett regelverk på basis av forskning och praktiska erfarenheter. Certifieringen bygger på att producenten har genomfört åtgärder på gården för att minska klimatpåverkan, och att ett certifieringsbolag kontrollerar att alla regler är uppfyllda så att konsumenten kan vara trygg i att det är ett klokt val. säger Anna Richert på Svenskt Sigill. Nibble är först ut när det gäller gris men det finns flera intresserade. Det finns idag klimatcertifierad mjölk från Sju Gårdar och flera producenter står i kö för att klimatcertifiera sin produktion.
Fakta om Svenskt Sigill
Svenskt Sigill är kontrollmärkningen för svensk mat och blommor. Det innebär att råvarorna alltid kommer från svenska kontrollerade gårdar. Sverige har en sträng djurskyddslag och höga miljökrav för bönder och odlare. Svenskt Sigill går ännu längre. Nästan 4 000 bönder och odlare runt om i landet följer de höga krav på säkra livsmedel, god djuromsorg och miljöansvar som måste uppfyllas för att få godkänt. Nu finns även möjlighet att bli klimatcertifierad. Svenskt Sigill ägs av Sigill Kvalitetssystem AB. www.svensktsigill.se