23948sdkhjf

Miljonsmäll mot Spendrups

Domen kan få betydelse för hela bryggerinäringen, skriver juridiksajten Infotorg.
Bakgrunden är, enligt domen, att Spendrups försökt kringgå konkursreglerna. En köpare förvärvade en restaurang i Stockholm strax före en konkurs. Affären gick ut på att köparen tog över den konkurshotade restaurangens skulder och det är det beloppet som nu återvinns i en dom i Södertörns tingsrätt.
Förvärvet skedde bara cirka en och en halv månad innan konkursen i det aktuella bolaget var ett faktum. Prislappen var 3 699 911 kronor, skriver Infotorg, som konstaterar att det dock aldrig utbetalades några pengar i affären. I stället tecknades en ny kredit på samma summa som det konkursade resturangbolaget hade till Spendrups, framgår det.
"Tingsrätten ger oss en inblick i bryggerinäringens upplägg på det här området. Finansiering av förvärv av restauranger med alkoholtillstånd sker inte sällan genom att bryggerierna lämnar krediter till förvärvet mot att få monopol på ölleveranserna", skriver Infotorg och fortsätter:
"Restaurangerna åtar sig att köpa viss volym mot rabatter från bryggeriet som betalas ut som likvida förskott. Parallellt med detta lånar en bank ut pengar med bryggeriet som borgenär och de löpande betalningarna från restaurangen till bryggeriet fungerar som amorteringar."
Det är konkursförvaltaren som beskriver upplägget. Och tingsrätten har alltså inte haft några invändningar. Det var bråttom att ro affären i land för att inga borgenärer skulle komma över rörelsen när konkursen skett.
Rörelsen försvann som tillgång och Spendrup fick betalt via en ny kredit som tecknades av köparen, konstaterar Infotorg, som uppger att Spendrups motsatt sig kravet från konkursboet och hävdat att rörelsen inte hade något värde. Köpeskillingen är, enligt Spendrups, ett skenavtal eftersom både säljare och köpare var medvetna om att rörelsen i princip var värdelös.
Tinsgrätten köper dock inte bryggerijättens försvarstal utan dömer Spendrups att betala totalt 3 316 785 kronor, plus ränta, till konkursboet.
- Jag är inte kunnig om det där, så jag har ingen aning om vad som hänt, säger Ulf Spendrup, som sitter i styrelsen för Spendrups Bryggeri, till Newzglobe.
Caroline Ekman, informationsdirektör på Spendrups, förklarar att hon precis fått kännedom om domen.
- Vi ska nu analysera domen, men vi kommer att överklaga den, säger Caroline Ekman till Newzglobe.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156