23948sdkhjf

Kända kockar hjälper småbarnsfamiljer

Den senaste kokbokstrenden handlar om den stressade småbarnsfamiljen som ska få det hela att funka på matsidan. Flera kända kockar tipsar.
Flera av landets bästa kockar är småbarnsföräldrar och kämpar själva med tidspusslet under vardagarna. Nu tar de sig an barnfamiljerna och skriver kokböcker med tips, inspiration och enkla recept.
Tom Sjöstedt, medlem i kocklandslaget, tv-kock med mera, har skrivit boken Toms tips, utgiven på Norstedts. Det är en kokbok för vanliga människor som behöver hjälp med planering för att hinna laga mat. Innehåller recept för sju veckor.
– Jag har själv svårt att hinna med vardagsmaten och använder gärna veckomatsedlar. Recepten för veckodagarna bygger på billig vardagsmat med råvaror som falukorv, kyckling, strömming och köttfärs. Jag tipsar också om hur man kan ta hand om all mat som blir över,säger Tom Sjöstedt i en intervju i GP.

En annan småbarnsförälder är Markus Aujalay. Han har skrivit boken Måndag–torsdag, riktig mat för familjen, utgiven på Natur & Kultur. Det är en bok om hur vardagsmaten kan göras mer njutningsfull och mindre krävande. Ett 60-tal av Aujalays enkla favoritrecept.
– Jag har utgått från min egen situation med barn och en vardag som ska gå ihop. Jag frågade runt bland kompisar vilken kokbok de skulle vilja ha. Många sa att de behöver tips på hur de ska få ihop veckomaten.

Boken Vardagsfest. Njutning hela veckan! på Bokförlaget Semic, är skriven av RS egen krönikör och matskribent Jens Linder, även han småbarnförälder.
– Ofta vill man att det ska vara lite mindre rutinartat. Man kan göra en picknick i vardagsrummet, ha filmkväll eller ett amerikanskt tema. Att sätta guldkant på vardagen behöver inte vara så märkvärdigt. Många av recepten är så enkla att man kan låta barnen hjälpa till.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08