23948sdkhjf

Svensk mat stärks på ambassaderna

Svensk matkultur ska stärkas i världen genom ett unikt samarbete mellanb UD och Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.
Gastronomi är numera ett etablerat medel i nationellt varumärkesbyggande. Med handelns globalisering vidgas också exportmarknaderna för svenska livsmedel. För Sverige är det därför viktigare än någonsin att profilera sig som ett matland, både för att stärka den internationella konkurrenskraften och för att understödja bilden av Sverige som ett spännande besöksland. Projektet ”Matlandet Sverige” men också ”Ny nordisk mat” sätter nu sökarljuset på den svenska gastronomin, både som råvara och maträtt. För att förstärka ambassadernas möjlighet att fungera som ett matfönster mot världen startar våren 2011 en utbildning i ambassadmatlagning och hur Sverige kan gestaltas i den representativa diplomatiska måltiden.

-Gestaltningen av svensk matkultur är själva nyckeln till att göra den svenska gastronomin mer känd. En högkvalitativ matlagning och ett väldesignat bord hjälper till att göra svenska ambassader till självklara nav i världens städer, och därmed öka intresset för att komma till Sverige men också köpa svensk mat, säger Richard Tellström, ansvarig för kursen vid Restaurang- och hotellhögskolan vid Grythytte Akademi, Örebro Universitet

Utbildningen har tillkommit genom ett samarbete mellan Utrikesdepartementet och Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan för att ta tillvara båda parters kunskaper och erfarenheter av hur måltiden kan användas för att både profilera Sverige och bli till en överraskande upplevelse. Ambitionen är att utbilda unga människor till att bygga Sveriges måltidsprofil i världen med samtida kunskap om gastronomiska gestaltningar. Inte minst för att det krävs kreativa matlagningskunskaper för att få en asiatisk fisk att bli till en svensk sillupplevelse eller att laga våra signumrätter när den lokala marknaden saknar allt vi tar för givet.

Ambassadmåltidskursen vänder sig till dem som arbetar med matlagning men som vill utveckla sig för att kunna arbeta både på ambassader och i representationsmiljöer här i Sverige. Kursen genomförs med matlagningsmoment, studiebesök och examinationer där svenska värden gestaltas i mat och dryck. Den har gjorts möjlig genom regeringens och Jordbruksverkets satsning på nya Sverigefrämjande mat- och måltidsprojekt.

Sista ansökningsdag för att gå ambassadmåltidskursen är den 15 oktober.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078