Svensk mat stärks på ambassaderna
Svensk matkultur ska stärkas i världen genom ett unikt samarbete mellanb UD och Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.
-Gestaltningen av svensk matkultur är själva nyckeln till att göra den svenska gastronomin mer känd. En högkvalitativ matlagning och ett väldesignat bord hjälper till att göra svenska ambassader till självklara nav i världens städer, och därmed öka intresset för att komma till Sverige men också köpa svensk mat, säger Richard Tellström, ansvarig för kursen vid Restaurang- och hotellhögskolan vid Grythytte Akademi, Örebro Universitet
Utbildningen har tillkommit genom ett samarbete mellan Utrikesdepartementet och Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan för att ta tillvara båda parters kunskaper och erfarenheter av hur måltiden kan användas för att både profilera Sverige och bli till en överraskande upplevelse. Ambitionen är att utbilda unga människor till att bygga Sveriges måltidsprofil i världen med samtida kunskap om gastronomiska gestaltningar. Inte minst för att det krävs kreativa matlagningskunskaper för att få en asiatisk fisk att bli till en svensk sillupplevelse eller att laga våra signumrätter när den lokala marknaden saknar allt vi tar för givet.
Ambassadmåltidskursen vänder sig till dem som arbetar med matlagning men som vill utveckla sig för att kunna arbeta både på ambassader och i representationsmiljöer här i Sverige. Kursen genomförs med matlagningsmoment, studiebesök och examinationer där svenska värden gestaltas i mat och dryck. Den har gjorts möjlig genom regeringens och Jordbruksverkets satsning på nya Sverigefrämjande mat- och måltidsprojekt.
Sista ansökningsdag för att gå ambassadmåltidskursen är den 15 oktober.