Tävlingen Årets Unga Kock avgjord
Tävlingen genomfördes på Helsingfors Culinary Center och utgick från en hemlig råvarukorg. De tävlande fick i turordning ta del av råvarukorgen och skriva sin meny under 30 minuter. Sedan hade de drygt tre timmar på sig att tillaga förrätt, varmrätt och dessert för fyra personer. De obligatoriska produkterna var abborrfilé med skinn, sirloin steak. kantareller och mjölkchoklad. Värdlandet har även rätt att lägga till några icke obligatoriska råvaror, denna gång hade de typiskt nordiska råvarorna färska kräftor, rökt renstek och hjortron, valts.
– Jag är väldigt nöjd med varmrätten, den var urgod, dock spretade förrätten lite för mycket, säger Petter Viding, som tillagade inkokt abborrfilé med kräftor, picklade kantareller, kräftemulsion och rågbrödscrunch till förrätt, lågtemperaturstekt sirloin steak med bräserad purjolök och rostad blomkålspuré till varmrätt och karamelliserade äpplen med vanilj, mjölkchokladcrème och valnötschips som avslutning.
Tävlingen Concours International des Jeunes Chefs Rôtisseurs arrangeras varje år sedan 34 år tillbaka, av föreningen Chaîne des Rôtisseurs. Nästa nationella tävling genomförs i Stockholm i mars 2011 och den internationella finalen går i september i Istanbul, Turkiet.