Gotlands krögare vill starta kockutbildning
Om Gotlands krögarförening får som de vill, blir det kockutbildning på ön skriver nättidningen gotland.se
– Vi vill utbilda motiverade killar och tjejer till att bli duktiga i hantverket kock och krögare. Vi har en nationell brist på duktigt yrkesfolk, säger Claes Jonsson, ordförande i Gotlands krögarförening med cirka 70-tal medlemmar.
För ansökan har man valt att anlita det Gotlandsägda företaget Hansa Utbildning AB som arbetar med uppdragsutbildning, jobbcoachning, företagsutbildning och kompetensutveckling.
Välkända Donners Brunn med krögarprofilen och Kulinariska Gotlands ordförande Bosse Nilsson gläds åt att Gotland nu sticker ut hakan i krogsverige.
– Äntligen, det här har jag pratat om i 15 år, säger Bosse. Jag ser fram emot att få stå i köket och lära eleverna det jag kan, att försöka ge dem i mina ögon rätt krögartänkande och värderingar, att bli stolta yrkesmänniskor. Nu ska vi leta efter ett kök med restaurangplatser så att vi kan få avsättning för det vi tillagar, få tillämpa det vi vill lära ut och få gästernas omdömen.
Utbildningen planeras att vara ettårig. Första kullen som tar de 30 utbildningsplatserna ska om allt går i lås påbörja sin utbildning redan nästa höst. Utbildningen är eftergymnasial och kommer att ge eleverna 200 yrkeshögskolepoäng vid godkänd examen. En stor del av studierna, cirka 70 procent, kommer att ske genom handledarledd verksamhet samt lärande i arbete, så kallad LIA. Delar av de teoretiska blocken i utbildningen, exempelvis ekonomi, planeras delvis att genomföras på Högskolan på Gotland.
Beslut om huruvida statsbidrag beviljas kommer från Myndigheten för yrkeshögskolan under januari 2011.