23948sdkhjf

Kulinarisk visningsresa

VisitSweden och Swedish Lapland ordnar kulinarisk visningsresa för 16 utländska journalister.
16 utländska journalister från bland annat Frankrike, Tyskland och Storbritannien lär sig just nu att håva efter sik, tillreda Kalixlöjrom, äta tunnbröd och njuta av andra lappländska specialiteter. Under fem intensiva dagar, med start idag den 9 september, ska de få uppleva inte bara de kulinariska höjdpunkterna från norra Sverige, utan också få stifta bekantskap med natur och sevärdheter.
– Matupplevelser är en växande internationell turisttrend. Lappland har ett exotiskt skimmer och genom att kombinera naturupplevelser med norrländska läckerheter räknar vi med fler utländska besökare, säger Thomas Brühl, vd för VisitSweden, som ligger bakom arrangemanget.

Förutom de 16 journalisterna följer det med resebyråagenter och mötesarrangörer på den kulinariska resan. Swedish Lapland är värdar under resan och arrangemanget ingår i VisitSwedens koncept ”Academy of Sweden – Culinary”.
– Tanken bakom Academy of Sweden är att vi ska få ett antal professionella ”ambassadörer” – skribenter, fotografer och researrangörer – som kan berätta om sina upplevelser från Sverige. Den här gången är det matupplevelser som står i centrum, säger Thomas Brühl.

– Vi vet att många av de saker som vi ser som självklara inslag i det lappländska köket, som pitepalt, älgkött och löjrom, betraktas som exotisk och exklusiv mat utanför Sveriges gränser. Antalet resenärer som använder gommen och magen som kompasser när de väljer resmål ökar stadigt och vi vill gärna att kompassnålen ska peka norrut, säger Thomas Brühl.

På programmet:
Torsdag: Flyg till Kiruna, där Ida Marie Svonni på Nutti Sami Siida berättar om samernas historia och kultur. Till lunch serveras souvas på renkött. Besök på Icehotel, där deltagarna får se de magasinerade delarna av hotellet. Middag på Camp Ripan i Kiruna, med bland annat björnkött och tjäder tillagde av Ripans chefskock Johan Lans i samarbete med Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus.
Fredag: Klassisk svensk frukostbuffé i Kiruna. Sedan in i Tornedalen och till Kukkolaforsen, där det bjuds på svenska traditioner som bastubad, tunnbrödsbak och håvfiske efter sik.
Lördag: Transport till Sveriges östligaste punkt, där sillunch väntar på restaurang hotell Cape East. Sedan är det dags att lära sig hur den numera världsberömda Kalixlöjrommen blir till. Därefter är det dags att ge sig ut i skogen för att avnjuta en trerätters middag i Sörbyn, givetvis med älg till huvudrätt.
Söndag: I dag blir det vildmark, med lunch tillredd i traditionell kokgrop. Nu är det också dags för pitepalt. Efter ett besök på trädhotellet i Harads får deltagarna själva prova på att laga mat på de lappländska råvarorna man har samlat under resan, under överinseende av kocken Simon Laiti.
– Vi har genomfört ett antal sådana här resor tidigare, med olika teman och vi vet att deltagarna reser hem och berättar goda historier. Att få inflytelserika människor att på plats uppleva vad Sverige har att erbjuda är en av de viktigaste framgångsfaktorerna för att locka hit besökare, säger Thomas Brühl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08