Framtidens julbord: vildsvin och röding?
Jana Pickova är professor på institutionen för livsmedelsvetenskap, avdelningen för kött- och fiskkvalitet vid SLU, där man bland annat arbetar med ett avelsprogram för röding och regnbåge. Enligt henne är vi på god väg till en hållbar fiskodling av rovfiskar. Odlad lax, regnbåge, röding, torsk och abborre kräver mycket fiskmjöl som idag görs till stor del av mer eller mindre hotad, havsfångad fisk, bland annat sill, skarpsill och lodda. De kan dock lika gärna födas upp på ett foder som till en viss del består av protein och fett från musslor, zygomyceter (en sorts trådbildande svampar) och växtoljor, enligt forskarna.Jana menar att rökt röding är ett bra alternativ till den rödlistade ålen.– Rödingen är närproducerad, nyttig och god. Sill och lax är förstås också alltid bra på julbordet, men rödingen är mildare och finare i smaken än lax, säger Jana. Svenska Jägareförbundet vill i sin tur gärna se mer vildsvinskött på julbordet.–Det är dags att byta ut den vanliga julskinkan mot vildsvin, den är nyttig och det är det mest klimatvänliga vi kan välja, uppmanar Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet.Intresset för viltkött ökar och enligt en Sifo-undersökning vill 59 procent av oss svenskar gärna äta mer viltkött. Enligt Svenska Jägareförbundet ökar vildsvinsstammen kraftigt och om några år äter vi mer vildsvinskött än älgkött. Förra året fälldes cirka 50 000 vildsvin och med nuvarande utveckling kommer cirka 150 000 vildsvin att fällas år 2013.Viltköttets fördelar är många, påpekar Svenska Jägareförbundet. Det är en förnyelsebar resurs, precis som svamp och bär, innehåller nyttiga omega-3 fetter och höga halter av mineraler. I viltköttet finns inga läkemedel, tillsatser eller substitut. Dessutom slukar det inte energi vilket till exempel växthusodlade grönsaker gör. Viltkött är i stället, tillsammans med rotfrukter och musslor, det som kräver minst energitillgång.– Det är bra att konsumenternas intresse för ekologisk mat ökar, det kommer att ge dem en ökad känsla för naturen. Men det viktigaste är kanske ändå smaken, vilt smakar underbart gott, tillägger Torsten Mörner.