Resursklokt är temat för Årets Kock 2010
Finalisternas första uppgift under tävlingsdagen blir att skapa en personlig maträtt utifrån innehållet i en hemlig råvarukorg, som avslöjas 45 minuter innan start. Den andra tävlingsuppgiften får de tävlande förbereda. På huvudråvarorna två renkalvsadlar och fyra rentungor samt minst en ekologisk mejeriprodukt, förutom ekologiskt smör ska de skapa en modern restaurangrätt.Med årets tema Resursklokt vill Årets Kock uppmärksamma vikten av att återvinna och tillvarata – både kunskap och resurser.– 25–30 procent av all mat vi köper slängs i onödan och hade kunnat ätas om det förvarats rätt eller konsumerats i tid. Restaurangbranschen har ett stort ansvar i att använda maten resursklokt och i att återvinna gamla kunskaper om hur mat kan tillvaratas. Vi tog med rentunga för att det ett bra exempel på styckningsdetalj som sällan används i matlagning men som går utmärkt att tillvarata. Ren är dessutom klimatsmart, säger Hanna Halpern, general Årets Kock.Finalen av Årets Kock 2010 avgörs i Globen Annexet den 28 januari 2010. De sex kockar som möts i finalen är:Daniel Räms, Pontus!, Stockholm (semifinalvinnare Östersund)Linus Ström, Thörnströms kök, Göteborg (semifinalvinnare Malmö)Christofer Ekman, Fredsgatan 12, StockholmMagnus Persson, Carl Michael, StockholmSebastian Höckert, Swedish taste, GöteborgGustav Trägårdh, Basement, GöteborgI år skickade 127 kockar in tävlingsbidrag och 24 tog sig till semifinal.